Ден преди платинения си юбилей кралица Елизабет II обяви желанието си Херцогинята

...
Ден преди платинения си юбилей кралица Елизабет II обяви желанието си Херцогинята
Коментари Харесай

Елизабет II поиска Камила да стане кралица консорт, когато Чарлз поеме трона

Ден преди платинения си празник кралица Елизабет II обяви желанието си Херцогинята на Корнуол да получи титлата кралица консорт, когато брачният партньор ѝ - престолонаследникът принц Чарлз - стане крал.

Какво съставлява купата кралица консорт?

Кралицата консорт нормално споделя обществения сан и статус на брачна половинка си. Тя има женския еквивалент на монархическите трофеи на краля и е коронясана, само че исторически не споделя публично политическите и военните пълномощия на ръководещия, с изключение на случаите, в които действа като регент.

Камила е предопределена да бъде кралица, само че може би не и " кралицата ". Кралицата регент е жена монарх - еквивалентна по сан и купа на крал, който ръководи независимо. Кралицата консорт е брачна половинка на ръководещ крал.

За мъжете консорти - съпрузи на ръководещите дами монарси - практиката е друга. Примери са принц Филип или брачна половинка на кралица Виктория, принц Алберт, които стават принцове консорти, а не крале.

Докато кралицата регент има и упражнява суверенни пълномощия, кралицата консорт не споделя публично пълномощията на брачна половинка си. Пример за това е майката на Елизабет ll, която стана кралица Елизабет I, когато Джордж VI беше крал.

Как се стига до това решение?

Чарлз и Камила са разведени, когато подписват цивилен брак през 2005 година Преди това принцът е женен за принцеса Даяна, само че се развеждат през 1996 година, година преди тя да загине в автомобилна злополука в Париж. Даяна остава една от най-емблематичните фигури с извънредно високо публично мнение вследствие на множеството начинания, в които участваше и които предизвикваше. 

Когато Камила се омъжва за принца на Уелс, формалните проекти на кралския двор са тя да носи купата принцеса консорт. През последните години обаче въпросът не беше обяснен поради несигурното публично мнение по отношение на херцогинята на Корнуол. Намесата на Елизабет II сега значи, че пречките пред това Камила да стане кралица, към този момент са отстранени и това ще ѝ разреши да има пълноценна кралска роля до Чарлз.

Днес 74-годишната Камила от ден на ден взе участие в отстояването на личните си дела и ползи, в това число благотворителни организации, подкрепящи жертвите на домашно принуждение.


Счита се, че от дълго време Чарлз желае брачната половинка му да носи купата кралица консорт и по този метод и тя да бъде коронясана и помазана, когато той стане крал.

В обръщението си по случай 70-годишния празник на трона кралица Елизабет ll благодари на нацията за „ лоялността и обичта “, която получава през дългото си ръководство.

„ Когато заветното време настъпи и моят наследник Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и брачната половинка му Камила същата поддръжка, която дадохте на мен. И моето откровено предпочитание е, когато пристигна този миг, Камила да бъде известна като кралица консорт, защото тя продължава лоялната си работа “, прибавя Елизабет II.

Наскоро тя повтортно изрази мощната си поддръжка за Камила, като разгласи херцогинята за Кралска дама - най-благородния Орден на жартиера, знак за самопризнание за приноса ѝ към монархията.

Висшите членове на кралското семейство считат, че публичното мнение за Камила се е трансформирало през последните години с повишаването на известността ѝ и че този исторически миг от платинения юбилей е подобаващото време да се прекратят спекулациите за бъдещата ѝ титла.



В известието си, публикувано от имението Сандрингам в Норфолк, Елизабет II отбелязва, че продължава да спазва обещанието за публичен дълг, първоначално направено пред нацията през 1947, когато е едвам 21-годишна: " Животът ми постоянно ще бъде отдаден службата ми към вас “.

Тя премисля какъв брой доста е спечелила от безкористната поддръжка на принц Филип и благодари за положителната воля, показана към нея от „ всички националности, религии и възрасти в тази страна “.

Кралица Елизабет ll е първият монарх в английската история, доживял платинен празник.

Интересните обстоятелства през 70-годишната ѝ работа включват: 100 000 адресирани до нея писма от юбилейните ѝ годишнини; 31% английски жители, които са я срещали или са се запознавали с нея; 1,5 милиона души са посещавали чаените ѝ партита; има 23 восъчни фигури на кралицата в музея на Мадам Тюсо.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР